Gott nytt år!

Gott nytt år!
 

2012 var året då mycket hände med mig som person. Jag tog tag i mycket i mitt liv och gjorde flera förändringar. De två största är att jag äntligen tog körkort (och sedermera skaffade bil), och förstås min operation.
 
År 2013 hoppas jag blir ett år där jag bygger på dessa förändringar och fortsätter utvecklas åt rätt håll.
Det jag allra mest ser fram emot är att vi ska försöka göra om en gammal stuga hos mina föräldrar, så den går att bo i. Jag trivs så mycket bättre på landet än i förorten och nu när jag har bil och körkort är det möjligt för mig att bo där och kunna ta mig till jobbet utan problem ändå. Men det är mycket jobb först - stugan ska isoleras och hela insidan (tak, väggar, golv) behöver göras om. Längre fram i tiden - säkert inte nästa år, men kanske året därpå - vill jag försöka få till en liten inhägnad trädgårdsbit. Någon gång ska jag också bygga en rejäl voljär till fåglarna. En balkong hade också suttit fint, men då pratar vi nog om flera år... I vilket fall ser jag fram emot detta, jag tror 2013 blir ett bra år!
 

Bildjämförelse

Tänkte att det kunde vara dags för en bildjämförelse...
Bilden till vänster är tagen för ungefär ett och ett halvt år sen. Jag tyckte om den, dels för att den tekniskt är rätt bra (ljus osv - syns bättre i fullversionen dock eftersom denna är hårt beskuren) och dels tyckte jag att jag så att säga inte så lika tjock ut här som på en del andra bilder...
Bilden till höger är tagen för ett par veckor sen. Visst har jag väldigt långt att gå fortfarande, man ser varenda valk under tröjan... men det går åt rätt håll! Viktskillnande mellan dessa två bilder är ungefär 25 kg.
 

Tankar om mat

Efter att ha haft feber i fyra dagar har denna influensa(?) nu gått över till något som mer liknar en megaförkylning idag. Snorig, hängig och allmänt "nere" (fysiskt) men det är bättre än att ligga till sängs i feberfrossor i alla fall...
 
Men det är förstås inte så intressant för er att läsa om mitt sjukdomsgnäll... Istället tänkte jag skriva lite om några förändringar jag känt av hittills när det gäller förändrad livsstil och så. Innan en sådan här operation (eller annan typ av stor livsomställning) är det förstås enkelt att tänka "ja ja, det fixar jag" och inte reflektera över det så mycket. Men en viktig skillnad med en gastric bypass-operation är att efteråt har du inget val, du MÅSTE förändra dig. Under normala förhållanden kan du sluta med något om det verkligen inte funkar, här måste du få det att funka för du har inget annat val. Detta är något jag eftermanar alla som funderar på en sådan här operation att verkligen fundera över. På ett sätt är det bra, eftersom den där livsförändringen kanske inte blir av annars - du måste ju fullfölja. Å andra sidan gäller det att man är inställd på det mentalt, och på samma sätt mentalt klarar av omställningen. Har man levt med övervikt i större delen av sitt liv så är det som att hjärnan uppfattar det som rätt, även fast man egentligen vet att ens matvanor är dåliga. Och att bryta dem är sannerligen inte lätt. Det är, tyvärr, inte helt ovanligt att personer som genomgått denna operation inte helt klarar av omställningen efteråt, man kanske byter ut sitt matberoende mot ett annat beroende, eller håller inte riktlinjerna så att man till slut går upp i vikt igen.
 
En del som opererat sig dumpar sällan, jag har märkt att jag har ganska lätt att göra det. Jag vet inte om det bara är så att jag har lätt för det, eller om jag äter för fort/mycket. Jag misstänker att jag äter för fort, inte minst märker jag att jag ofta dumpar mer när jag äter ensam än när jag äter i sällskap med andra när jag nog äter långsammare. Jag har också märkt att jag kan dumpa på något första gången jag äter det, men att det går bättre andra gången. Första gången jag åt kokt ägg efter operationen dumpade jag rejält, men sedan dess har det gått bra - å andra sidan har jag nog inte ätit ett helt ägg igen utan hållt mig till mindre mängder...
 
En annan sak som jag börjat lära mig men fortfarande måste träna på att att äta lagom mycket. Igår kväll var jag jättehungrig på kvällen och skulle fixa rostat bröd. Jag visste ju att en skiva är lagom. Men jag var ju "sååå" hungrig, så kanske man skulle köra på två ändå? Ett och ett halv fick jag i mig - sen dumpade jag och fick gå lägga mig illamående med sprängfylld mage som ömmade. Tur att det ändå var såpass sent att jag ligga gärna kunde sova... Samma sak har hänt flera gånger (fast allt mer sällan nu, jag lär mig sakta men säkert...) att man verkligen inte kan använda samma ögonmått som innan operationen, utan måste tänkar annorlunda, annars straffar det sig. Mitt mantra i dessa situationer är "kom ihåg denna känsla nu till nästa gång, gör om och gör rätt!" dvs att jag måste äta mindre/långsammare nästa gång...
 
Något jag också märkt att jag (tyvärr?!) inte dumpar så lätt på sött, godis t.ex. Lite synd, hade varit bättre att klara det sämre än maten... Det blev ju en del under jul, det ska jag inte ljuga om. Men jag har i alla fall gått ner i vikt under jul, och då går det väl i rätt riktning i alla fall. Nu har jag ca 6 kg kvar för att nå nästa delmål - under 90 kg. Tänk, då får jag rida islandshäst, den gränsen brukar ligga på just 90 kg. Inte för att jag känner något skriande behov av det - jag kan inte rida överhuvudtaget - men det känns bra att veta att man snart får om önskan skulle uppstå. Det har alltid känts trist när folk kommit med förslag att rida islandshäst och man fått avböja för att man väger för mycket. Får väl slänga mig upp på lillsyrrans häst någon gång för att prova hur det känns!
 
 

God jul!

God jul allihopa! Lite sen hälsning kanske, men ändå...

Jag har haft en riktigt trevlig jul. Ingen dumping efter julmiddagen vilket var skönt - jag verkar annars tillhöra dem som dumpar ganska lätt.

Idag mår jag tyvärr inte så bra. Har åkt på 39 graders feber, huvudvärk och ont i halsen. Hoppas det går över fort...

Ledig!

Känns underbart att vara lite ledig nu! FEM dagar. Otroligt! Inledde gårdagen - när jag kommit hem från jobbet - med att handla hem mat, sedan blev det lite röjning i lägenheten. Tvättmaskinsreparatören kom äntligen och nu kan jag tvätta hemifrån igen för första gången på månader, det känns som en otrolig lyx... Skönt vintertid att slippa springa ut i rusket.

På kvällen varvades TV-spel, virkande och tecknande, jag älskar att skapa och äntligen hade jag tid och ork till det. Nästa år måste jag komma igång bättre med virkandet under hösten, så man kanske kan göra lite julklappar...

Idag vaknade jag tidigt, jag är en morgonmänniska men sen somnade jag ganska tidigt också... Ungefär 5:40 blev jag upp idag. Tog det lugnt och satt vid datorn och skannade gårdagens teckningar, sen blev det en 30 min morgonpromenad med jycken runt området. Jag brukade gå den rundan minst en gång om dagen men efter operationen tog det tid att få tillbaka orken och motivationen. Idag blev det i alla fall av och det kändes skönt att sträcka på benen. Jag märker också att rundan går enklare nu, man har ju faktiskt 25 kg mindre att släpa på i dessa dagar!

Idag ska jag bara ta det lugnt och slappa har jag tänkt. I eftermiddag ska familjen åka till Liseberg, mitt andra vinterbesök där för i år - det ser jag fram emot!

Första julbordet

Provade mitt första julbord! Var rädd för att dumpa men det gick bra, fast det är ganska fet mat och så. Det blev två köttbullar, lite mindre än en halv skinkbit, en halv skiva vörtbröd med Lätta, en liten potatis och ett par tuggor av ett kokt ägg. Sen var jag proppmätt!


Inte tillstymmelse till dumping då - värre blev det på kvällen, då jag dumpade på glass. Åt nog för mycket/fort då... Lärde mig i alla fall till nästa gång!

Sista jobbveckan!

Sista jobbveckan inför julen nu! Jag kommer ha mycket julledighet i år, bara två arbetsdagar på två veckor - härligt! Och de dagarna ska förhoppningsvis bli ganska lugna.
 
Lördagen tog jag det med all rätta lugnt - det har varit mycket på jobbet senaste veckorna med julförberedelser och annat. Vi firade bland annat Lucia - det gick jättebra, men det är alltid skönt när det är avklarat.
 
Igår - söndagen - var jag hos mina föräldrar. Det var ett tag sen nu och jag känner alltid att jag får ny energi och livsglädje när jag varit hos dem. Jag älskar att vara på landet - trivs inte i förorten där jag bor nu - och jag står min familj nära. Planen är att med tiden flytta närmare dem igen, det längtar jag efter. Igår hade de julfest, ett slags öppet hus för barn som bor i närheten och mammas dagbarn. Det gick bra, hela familjen hjälpte till att få det fint och vi fick många snälla ord. Vädret var lite trist - mycket regn dagen innan så det var väldigt slaskigt - men uppehåll i alla fall. Lagom tills jag satte mig i bilen och åkte hem igen började det ösregna och det med råge - kunde knappt se ut genom fönsterrutan. Tur att regnet väntade tills vi var klara i alla fall! På kvällen kunde jag lägga mig med stor trötthet i kroppen, men det var sådan där trötthet som känns bra, att man jobbat och varit igång hela dagen och gjort något bra.
 
Jag då - hur går det med viktkurvan? Jag ska inte säga att jag tappade motivationen men man blev ju lite fundersam när vågen istället för att fortsätta nedåt började gå uppåt någon vecka efter operationen...! Ungefär 1.5 kg upp efter två veckor?! Men nu verkar den ha gått ner igen i alla fall. Från att ha stått på en bit över 99 var den igår på 98.7 och idag på 98.4. Så nu hoppas jag att vi fortsätter gå nedåt och inget annat! Julen känns ju inte som den helg man kommer gå ner mest under men ska försöka möta ätandet med promenader med jycken. Jul och nyår ska som alltid firas med familjen och då brukar det bli tillfällen för promenader - mycket trevligare vägar att gå på än här hemma!

Mot juletider

Slarv, slarv, slarv. Det har det varit senaste dagarna! Både med uppdateringar här och livet i stort - framförallt maten. Liseberg och träff med arbetskamraterna bådar liksom inte gott för att äta ordentligt (läs: nyttigt)... Idag blir det nya tag! Har fått rensa ut en del gammalt ur kylskåpet och ser fram emot att snart kunna fylla det igen med riktig mat. Idag får jag tillbaka bilen från lagning så då blir det enklare att handla hem det man behöver. Hoppas också böckerna jag beställt kommer snart. Den ena var visst slut i lagret så det blir bara guiden, men men.

Igår släpade jag för övrigt hem en ny mikro. Skulle värma lite pommes frites i en behållare jag trodde var microsäker. Det var den inte... Tror det kommer ta ett tag att få bort all röklukt... Lite surt att lägga pengar på det såhär i juletider när kassan är liten ändå, men den micro jag hade var uråldrig och sliten... Och tur i oturen var att de just nu hade rea så jag sparade 200 kr. Så det känns okej ändå!

Tillbaks på jobbet

Första dagen på jobbet idag, efter operation och två veckors sjukskrivning. Får säga att det gått över förväntan, jag jobbar tidiga skiftet idag dessutom, så det blir lite mjukstart eftersom jag då kommer hem tidigt. Imorgon blir det sena skiftet, men fredag avslutas med ett till tidigt skift. En bra vecka.

Sett ur ett matperspektiv är det väldigt praktiskt med jobbet. Som förskollärare har jag ju bestämda måltider och eftersom jag äter med barnen tar det sin tid - mellan tuggorna ska man hjälpa någon, hämta en tappad sked, fylla på mjölk, fixa till en haklapp eller vad det nu kan vara. Detta gör att det inte blir för snabbt ätande som jag fortfarande slarvar med hemma (och tro mig, det straffar sig!). Idag provade jag lite nudelsoppa med kyckling. Egentligen inte mat jag ska äta riktigt ännu, men det gick över förväntan - inte minsta tillstymmelse till dumping, och då drack jag ändå en hel del vatten till maten. Härligt! En liten bit knäckebröd till maten blev det också.

Är för övrigt bra trött på den mjuka kosten - saknar råa grönsaker, ris, bröd, ja, att få tugga grov mat - och fibrer! Potatis i all ära men det börjar bli trist nu, jag var ingen potatisfantast till att börja med... 20 december får jag äta (nästan) helt fritt igen. Det längtar jag till!

Kul i snön

Imorgon är det dags att börja jobba igen. Utnyttjade sista förmiddagen hemma med att låta jycken busa i snön, medan jag tog lite bilder. Bjuder på några här!
 

Vinter

Ja, nu är vintern här på allvar... Snö och allt. Mysigt och julstämning i all ära, men jag är så frusen av mig numera...

Det mesta flyter väl på bra, men de senaste dagarna har jag haft problem med magont och illamående efter lunch och middag. Vet inte om jag ätit för mycket eller för fort (eller både och, kanske?). Idag ska jag försöka ta det väldigt försiktigt med maten. Man blir ju lite nojig och börjar tänka på tarmvred och spruckna ärr och jag vet inte vad...

Idag ska jag åka in till stan och försöka handla julklappar. Var sugen på att åka igår, men vet hur mycket folk det brukar vara såhär års, speciellt på helgen... En måndag passar nog bättre! Och det är väl lika bra att använda sista sjukskrivningsdagarna till något vettigt.

Talltita

En blogg där jag skriver om mitt liv före och efter en Gastric bypass-operation.

RSS 2.0