Klämmorna är borta!

Idag blev det en tripp ner till distriktssköterskan för att ta bort klämmorns på mina fem små titthål. Allt såg bra ut, alla sår var stängda utom ett, men det var inte rött eller varigt. Alla hålen - speciellt det öppna - fick strips för några dagar framöver, sen ska det förhoppningsvis vara på det torra.

På vägen hem handlade jag lite grejer - kronljus, timer, grenkontakt och lite annat. Julsakerna är på G i lägenheten och det är mycket som ska förberedas...

Just nu sitter jag i vardagsrummet. Det är stökigt men ändå mysigt med julduk, julstjärna och annat. En moussaka står i ugnen. Det är en av mina favoriträtter och en som rekommenderats av sjukhuset under perioden med mjuk kost. Det känns som en ganska mastig middag så jag hoppas det ska gå bra till middag. Jag kämpar fortfarande med att finna en bra balans - har lätt för att få ont efter att jag ätit. Tror att jag kanske äter för fort? Och att inte dricka till maten tar emot, speciellt när man äter något kryddstarkt! Men det går i alla fall bättre för var dag.

Visst känns det konstigt att det snart är första advent? Jag älskar att leta upp personliga julklappar till nära och kära, men vill inte stressa så behöver komma igång nu! Dessutom blir det väl extra skralt i kassan i jul eftersom jag kommer få mindre i lön tack vare sjukskrivningen, men det ska nog gå.

Motivation - nördvarning

Medan jag var hos mina föräldrar efter operationen kunde jag inte väga mig, eftersom de inte har någon våg. Imorse blev det äntligen av, och vågen landade på 98.9 kg. Så nu är jag under 100-strecket, med ganska precis ett kilos marginal!
 
Jag tänkte ju att jag kanske inte skulle skämma bort mig själv efter första delmålet, men jag kände ändå att jag faktiskt förtjänade det, operationen var ju ingen dans på rosor direkt utan det har varit riktigt jobbiga dagar både mentalt och fysiskt, något trevligt till mig själv skulle sitta riktigt fint som lite motivation.
 
Så vad blir det? Jo, det blir något som passar en meganörd som jag själv... Jag älskar nämligen dinosaurier! Inte riktigt på det sättet som många, framförallt barn, gör "De är så häftiga, kolla taggarna och tänderna!" (även om det väl började så för mig en gång i tiden också...) utan det som fascinerar mig är länken mellan dinosaurier och fåglar, hur de såg ut, hur de levde, hur de rekonstrueras, deras anatomi och evolution. Jag tecknar en hel del och det blir mycket, mycket dinosaurier... Jag har hittills gått helt efter referenser på nätet, nu ville jag slå till och köpa en riktig dinosauriebok att använda mig av i framtiden. Först tänkte jag mig Dinosaur Art som nyss kommit ut och talas mycket om, men sen surfade jag runt på Bokus och till slut blev det *host* två böcker... The Princeton Field Guide to Dinosaurs och The Inner Bird.
 
Guiden innehåller hundratals skelettdiagram och andra fakta som jag verkligen skulle ha nytta av som referensmaterial medan jag tecknar - precis vad jag letat efter. Dessutom inte så dyr!
 
Inner Bird sved till lite mer i plånboken men vad fasen... Jag vill verkligen ha den! Den behandlar ju precis det ämne som jag tycker är så oerhört fascinerande och har fått jättefina recensioner, på en blogg som jag verkligen respekterar skrevs t.ex. "I will state here at the outset that I cannot recommend it highly enough" och bättre recension kan man ju knappast få! Det finns tydligen väldigt få böcker som handlar just om fåglarns evolution, speciellt för skelettet m.m. så jag tror det blir en mycket användbar bok.
 
Typiskt att jag beställer böcker på en fredag. Nu får jag vänta hela helgen och mer därtill, men nåväl... den som väntar på något gott...

En vecka

Idag är det precis en vecka sen operationen... Jag mår efter omständigheterna bra. Magen ömmar knappt längre, högerarmen bråkar fortfarande men jag behöver inte gå på smärtstillande utan det är mest en liten irriterande värk.

Däremot har jag varit gräsligt förstoppad, värre än jag någonsin varit med om tror jag. Efter två laddningar Microlax fick jag ut nästan allt tror jag men det tar nog ett tag innan rumpan blir sig lik igen... Ska börja med Laktulos idag och hoppas att det hjälper till med maskineriet. Jag har ju tre veckor med mjuk kost att se fram emot, jag som i vanliga fall älskar mina fibrer och nu behöver dem mer än någonsin...!

Idag har jag åkt hem till lägenheten, annars har jag ju varit hos föräldrarna under veckan, bara gjort visiter hemma för att ta hand om fåglarna. Det känns skönt att vara hemma på ett sätt (och jycken är överlycklig, han trivs bäst här) men samtidigt är det ensammare, här är ju bara jag medan det hos mina föräldrar alltid är någon mer där - på kvällarna är vi oftast runt 8 stycken... Så det blir en helt annan grej.

Jag väntar på samtal från Vårdcentralen angående att ta bort mina klaffar på fredag, sen ska det nog bli en dusch följt av en lugn kväll/eftermiddag. Imorgon blir det nog desto rörigare. På morgonen kommer en tvättmaskinsreparatör, någon gång mellan 7:30-16 (dessa tider...) ska de kolla och eventuellt byta spisen, på kvällen har syrran ponnyuppvisning och någonstans där måste jag klämma in storhandling också, nu måste förråden här hemma fyllas på och det rejält. Framförallt potatis i alla de varianter...

Annars vill jag åka till stan och shoppa snart, kanske till helgen. Tiden går fort och snart är det jul, vill bli klar med julklapparna så fort jag kan!

Dag 6

Nu värker det knappt i nacken/axlarna längre - underbart!!! Lite öm, men det går inte att jämföra på långa vägar med hur det varit tidigare. För första gången värker det mer i ärren, men den värken är jag så van vid att det inte stör mig så mycket. Lite illamående är jag också fortfarande, men det känns också bättre nu när jag ätit lite och varit på toa. Toa, ja... Idag har jag bajsat, för första gången på en vecka! Och det var fasiken ett äventyr i sig självt... Tror jag får inhandla ett parti katrinplommonjuice!

Sitter just nu och samlar lite energi, sen ska jag ta ut hunden på en liten promenad. Typiskt nog både regnar och blåser det, men det är ju november så man kan inte direkt förvänta sig annat. Ska bli skönt att röra lite på sig.

Dag 5

Det är nu fem dagar sen operationen och jag har precis klivit upp ur sängen. Det är ännu för tidigt att säga hur dagen kommer utveckla sig tror jag. Jag är väldigt öm fortfarande, men det känns som det i alla fall blir lite bättre för varje dag. Jag verkligen längtar tills det ska sluta göra ont, framförallt i axlarna och nacken som är de stora bovarna just nu.

Jag känner ännu ingen hunger vilket gör att ätandet känns lite jobbigt just nu, det finns liksom inget man vill ha och jag blir lite lätt illamående när jag tänker på mat. Samtidigt mår man ju inte bra om man inte får i sig näring så det blir lätt en ond cirkel där man mår dåligt för man inte äter och inte äter för man mår dåligt. Igår fick jag i alla fall i mig bland annat yoghurt och mixad linsgryta så jag hoppas det går lika bra idag.

Utskrivning

I eftermiddag ska jag få gå hem. Alla nålar och annat är borttagna, jag ser dock ganska blåslagen ut (det krävdes 7 sköterskor för att kunna ta blodprov igår - jag är uppenbarligen lite svårstucken... Blåmärken överallt nu) och lider fortfarande av muskelinflammationen i nacken som strålar ut i axlarna. Hade det inte varit för den hade jag känt mig mycket bättre, men den smärtan gör sig ständigt påmind.

Jag tror att jag kanske dumpade imorse när jag drack ett glas juice för snabbt - fick kraftigt magknip där hela magen kändes som en spärrballong. Det känns bättre nu, bara lite molande värk som nog mest är gas från operationen. Försöker gå omkring mycket för att få igång magen, fast det är ganska trist att gå i samma korridor hela tiden.

Jag hoppas allt mitt gnäll inte skrämmer någon som väntar på sin operation. Å andra sidan är det nog bra att vara förberedd på att man kan känna av en hel del smärta efteråt. Det visste förstås jag också, men för många går det ju så bra att jag kanske inte tog den risken på så stort allvar. Det var mycket värre än jag trodde det skulle vara. Så ångrar jag mig? Nej, det gör jag inte. Och även om jag gjort det så är gjort gjort och nu går livet i en ny riktning. Men det är jobbigt att gå runt med så mycket smärta. Väldigt jobbigt. Igår när familjen hälsade på sa jag att efter ha levt med ständig smärta i bara en dag är jag nu definitivt för aktiv dödshjälp, och det menar jag. Det är skit, rent ut sagt. De som lever så hela tiden lever ett rent helvete.

Jag mår i alla fall bättre idag, även om det fortfarande gör ont. Håret är fett som smör men jag har kammat det, använt deo och borstat tänderna noga, noga. Man mår bättre när man känner sig fräschare. I eftermiddag ska jag byta om till mina egna kläder och då kommer det nog kännas ännu bättre. Jag har inte haft ork eller motivation att ta fram tecknargrejerna innan men jag ska försöka göra det om en stund, tror det kan få mig på lite gladare humör.

Fortfarande ont

De som säger att operation är en quick fix vet verkligen inte vad de snackar om! Gårdagen var utan tvekan bland det värsta jag varit med om. Framförallt den pulserande, ständigt närvarande värken i axlarna och nacken. Fullproppad med läkemedel lyckades jag somna en stund på kvällen men nu 02:49 vaknade jag igen och fick ringa på hjälp då jag hade så ont att jag omöjligt kunde ligga ner. Har fått tabletter, smärtstillande salva och en värmedyna som jag nu väntar på att de i alla fall ska ta bort udden så jag får sova lite till. Sköterskan sa att nu är det nog inte själva operationen som gör ont utan det har blivit en muskelinflammation i nacken för jag har spänt mig så mycket.

Det känns verkligen trist att kroppen skulle ta operationen såhär 'dåligt', speciellt som jag verkligen gjort mitt yttersta för att förbereda mig både fysiskt och mentalt. Men man kan förstås aldrig veta på förhand hur man ska reagera. Hade det inte varit för axlarna hade jag inte haft så jobbigt men smärtan från dem har gjort sig ständigt påmind och har helt enkelt inte gått att ignorera. Hoppas morgondagen blir bättre!

Ont ont ont

Usch, har så fruktansvärt ont i axlarna, speciellt i den högra. För en stund sen bröt jag ihop totalt och satt och storgrinade medan jag fick värmedyna och en ny spruta i armen för att försöka fixa det. Att ligga ner eller ens luta axlarna mot något är inte att tänka på så jag sitter på sängkanten och försöker vila. Jag hoppas verkligen det ska släppa snart - ömheten i magen går inte att jämföra med den pulserande smärtan i axeln. Bland det värsta jag varit med om på länge.. Läkaren sa att det inte är vanligt att man får så ont som jag fick - typiskt att jag skulle åka på det!

Min operation

Just nu ligger jag i min sjukhussäng efter första natten. Jag ska försöka beskriva hur det gått...

Jag kom till sjukhuset strax före 8 och fick snart byta om till sjukhusets kläder, fick blodförtunnande medel och det förbereddes för dropp. När allt detta var färdigt och jag väntat ytterligare kördes jag ner till en vänthall för kirurgiavdelningen. Där låg jag i en timme, fick magen tvättad, fick även på mig en stilig mössa och varm filt. Sen var det bara att vänta och vänta...

Till slut kördes jag in i operationsrummet. Då kändes det nervöst. Jag fick massor av grejer på mig, för EKG, blodtryck och jag vet inte allt. Händer och fötter skulle ligga på ett visst sätt och sen fick jag andas syrgas. Personalen var jättegullig och berättade hela tiden vad som skulle hända. 'Du kommer känna dig varm och trött, sen somnar du'. Det tog en liten stund, men sen gick det fort och det sista jag såg var 'satellit-lamporna' framför mig.

Jag sövdes ganska precis kl 12 och vaknade ganska precis kl 16. Jag var då rejält groggy och hade svårt att hålla ögonen öppna, men ville absolut vara vaken och inte somna igen. I ungefär 20 min efter att jag vaknade fick jag andas i syrgasmask (hade den så klart innan jag sov också), obehagligt men nödvändigt. Efter det kändes det bättre och jag var rätt nöjd med att ligga där på uppvaket - förutom att jag var så fruktansvärt torr i munnen. Den var fullkomligt uttorkad, jag kunde inte prata ordentligt eller ens stänga munnen. Jag fick badda munnen flera gånger med vatten och till slut med rapsolja - smakade pyton men håller längre än vattnet. Vid det laget ville de inte ge mig mer vatten eftersom jag inte fick svälja än.

Kirurgen sa till mig att operationen gått bra, det hade bara varit lite bökigt för det var så trångt?! Om jag räknat rätt tog den lite över 2 timmar.

Jag hade blivit tillsagd att jag skulle tillbaks till rummet 19, men det blev ungefär 19:40. Jag fick ett nytt rum - miste min tidigare fönsterplats (snyft!) men delar i alla fall bara rum med en person nu, urgulliga L som gjort samma operation.

Flera gånger påpekades för mig att droppet tog dåligt. På hela dygnet fick jag i mig knappt en liter vätska och de förstod att jag var väldigt törstig. Tillbaks i mitt nya rum fick jag prova att gå på toaletten vilket gick bra - jag fick även borsta tänderna för att få bort oljan vid vid det här laget klibbat ihop sig till en äcklig vit massa i munnen. Kändes väldigt skönt att få bort det.

Jag sov dåligt under matten, men annars gick det bra. Vid något tillfälle frågade sköterskan om jag ville ha smärtstillande i förebyggande syfte. Jag sa korkat nog nej (just då kändes det bra) och det fick jag sota för - tidigt på morgonen fick jag fruktansvärt ont - spände mig (vilket så klart gjorde det värre!), kunde inte ligga still (vilket också gjorde det värre...), kunde inte andas normalt osv. Efter vad som kändes som en evighet tog den nya dosen smärtstillande och nu känns det bättre, men jag är fortfarande väldigt, väldigt öm och det är jobbigt att röra på sig. Att sitta och stå vill jag helst inte tänka på just nu.

Droppet är bortkopplat nu och jag ska försöka dricka små, små mängder. Igår när munnen var så torr längtade jag efter det där glaset, men smärtan nu gör det svårt att mana sig upp för en klunk. Och att andas genom den där lilla pipen som jag ska göra minst 4 gånger per timme ska vi inte tala om... Men förhoppningsvis ska det kännas bättre längre fram under dagen...

Referensbilder

Kvällen före operation!


(Tagna lite uppifrån... så ser lite bättre ut än vad det är, om jag ska vara ärlig...)

Sista shaken!

Hoppla vad jag skriver idag! Men det händer mycket nu, mycket som ska fixas och göras iordning och allt...
 
Nu, om bara några minuter, är det äntligen dags för den sista shaken!
Rätt otroligt att tre veckor kan gå så långsamt, och ändå så fort!
Jag har varit väldigt noga med att ta mina fem nutrilett-shaker om dagen, på samma tid varje dag om inte t.ex. jobbet kommit i vägen och jag varit tvungen att skjuta på dem. Jag har tagit alla jag ska utom en enda, faktiskt glömde jag totalt bort att ta sista kvällsdrickan häromdagen. Men annars har jag druckit alla jag ska och mer eller mindre på rätt tider varje dag. Lite komiskt nog hade jag räknat ut helt perfekt hur många som skulle gå åt - med precis en förpacknings felmarginal. Det är helt mitt eget fel - jag orkade inte räkna ut på pricken hur många jag hade kvar när jag när jag fick beställa en ny laddning efter att operationen flyttades, och jag visste att jag skulle ha lite för många kvar, men resonerade att det var bättre att ha lite för många än för få. Dessutom ska man ju gärna blanda i lite LCD första dagarna i sina soppor och annat för att säkert få i sig all näring man behöver. Och det kan finnas tillfällen på jobbet och annat när det kan vara bra att ha en shake i förrådet, utifall att, vi har ibland möten på jobbiga tider och liknande. Men jag tycker inte de tillfällena riktigt räknas - jag väljer ändå att se det så, att NU tar jag min sista shake, nu är äntligen denna jobbiga period ÖVER!
 
Sista shaken!

Delmål och slutmål

En till sak att ta upp såhär alldeles innan operationen och som jag egentligen inte har pratat så mycket om är delmål. Och slutmål, förstås.
Jag har ärligt talat inget direkt slutmål, helt enkelt för att jag inte riktigt vet vad jag törs sikta på. Men jag skulle förstås vilja komma ner på en normalviktig nivå. Sen ett kilo hit eller dit är inte så jätteviktigt.
 
Ett tidigt delmål jag ville ha var att hamna under 100 kg. Nu ligger jag ju faktiskt nära den gränsen fast jag inte opererats ännu. Men vi kan lägga det som första delmål ändå. Jag tror jag kommer hålla mina delmål så enkla som möjligt... Jag tänker mig ungefär en lista som ser ut såhär:
 
Startvikt dagen före operation: ~103 kg
Delmål 1: Under 100 kg
Delmål 2: Under 90 kg
Delmål 3: -20 kg (83 kg)
Delmål 4: -30 kg (73 kg)
Slutmål: BMI under 25 (<68 kg)
 
Totalt vill jag alltså har en viktminskning på ungefär 35 kilo, sett från idag. Men då utgår vi från min startvikt alldeles före operationen, inklusive totalt 5 veckor på flytande kost och lite viktminskning innan det också. Ska vi utgå från min vikt för ett år sen, när jag var som störst, blir det en minskning på totalt 54 kilo som jag vill uppnå. Så det beror lite på vilken startpunkt man väljer att utgå ifrån...
 
Tanken är förstås att kunna lyxa till det lite extra när man når ett delmål, att unna sig själv något t.ex. ett nytt halsband eller klädesplagg eller vad det kan vara. Eller lite tecknargrejer, det går alltid hem hos mig... Vi får se vad det blir. Fast för första delmålet kommer jag nog inte köpa något... har redan införskaffat kläder, nya pennor och annat senaste tiden! Men efter delmål 2 uppfyllts ska jag försöka komma på något kul i alla fall...

Mått å sånt

Varje kväll har jag varit sååå sugen på att packa och göra iordning och dona och fixa... Nu är det äntligen kvällen före operation och nu är jag inte alls på humör för det?! Känns liksom overkligt. Har haft tid att förbereda mig, detta har så klart snurrat i tankarna varje dag i månader, ändå känns det konstigt nu, som "va, redan, men vänta nu, hur fort gick det här?".
 
Klockslag för upphämtning är bestämt. Grovpackningen är fixad - bara finliret kvar. Ska röja upp det som hunnit stökas till så det är fint i lyan när man återvänder hem. Sen är det väl bara att sova (om det går!) och vänta på morgondagen.
 
Men först, som utlovat, med andan i halsen är det dags för lite mått och bilder, fy tusan... Men det får jag väl bjuda på. Man vill ju ha något att jämföra med sen. Det känns inte roligt att se de här bilderna och jag tycker inte om att dela med mig av min vikt och mått, men min mycket stora förhoppning och mål är ju att jag aldrig ska hamna där igen, utan de ska vara motivation, något att sträva bort från och aldrig återvända till!
 
Såhär såg jag ut sommaren 2011. Då var jag som allra störst. Som mest har jag vägt 122 kg och det var nog ungefär det jag låg på här.
Jag tittar inte ofta på de här bilderna och nu har jag inte sett dem på ett bra tag. Jag blev nästan chockad när jag grävde fram dem. Många har sagt till mig att jag redan har "halverats". Så har jag inte sett det själv, men när jag ser hur jag såg ut för ungefär ett år sen... ja, då ser jag verkligen skillnaden.
 
Vikten låg under 2011 ganska stilla, lite pendling upp och ner. Vägde mig inte så ofta så svårt att säga säkert.
Våren 2012 blev jag rejält sjuk i några veckor och gick ner till 119 kg, 4 kg på ca 2.5 veckor. I den vevan sökte jag råd och hjälp på Vårdcentralen för min övervikt och jag skrevs in under den vikten.
 
Under våren och sommaren 2012 gick jag ned ett par kilon till och låg på ungefär 117 kg. Jag jobbade jättemycket på att förbättra flåset, även om jag inte gick ner så mycket märkte jag att jag orkade gå längre och snabbare. Jag har alltid tyckt om att promenera och jag har ju haft hund i många år, så gått har jag alltid gjort. Men jag blev skrämd av min sjukdom och ville aldrig, aldrig, aldrig känna mig så kraftlös igen. Det tog lååång tid att återfå min fulla lungkapacitet igen, det var en väldigt påfrestande period. När jag kontrollerades på inskrivningen på Östra hade jag 100 % syreupptagningsförmåga och det kändes väldigt bra.
 

Jag sommaren 2012 (Man är ju inte dum, alltid bra att gömma sig bakom jycken...)
 
 
När jag vägde in mig på inskrivningen på sjukhuset inför operation hösten 2012 låg jag på 115.5 kg. Målet var då att jag skulle gå ner minst 5 kg innan själva operationen. Det blev ca 12 kg som jag gick ner, så det gick utöver förväntan. Under hela perioden har jag varit väldigt noga med att promenera minst 30 min om dagen vilket kanske hjälpte lite för att få lite extra nedgång. Samtidigt blev det lättare att röra sig allt eftersom man blev lättare och då blev det roligare att promenera.
 
Morgonen dagen före operation vägde jag 102.9 kg. Detta blir alltså min startvikt räknat från och med operationen. Eller nja, vi ska se vad jag väger imorgon när jag stiger upp, men det blir väl ungefär där, säkert inte så stor skillnad efter en natt.
 
Jag är dålig på att mäta mig själv - hur hårt ska man mäta, exakt var osv? Men det spelar väl inte så stor roll, bara jag mäter lika hårt varje gång och på ungefär samma plats - det är ju ändå mig själv jag utgår från och jämför med, inte andra. Här kommer några av mina mått som de ser ut idag, 20 november 2012, dagen före operation. Alla mått är alltså ungefärliga...
 
Hals - 39 cm
Byst - 115 cm
Midja - 114 cm
Överarm - 44 cm
Rumpa - 128 cm
Lår - 71 cm
 
Längd - 166 cm
Vikt - ~103 kg
BMI - 37.4
 
Mått från när jag var som störst har jag inte, men vi kan i alla fall jämföra BMI, som då låg på 44.3. Hittills har jag alltså gått ner 6.9 enheter.

Mysljus

Precis som många andra gillar jag doftljus generellt... och i mitt fall är jag speciellt förtjust i de från Lagerhaus. Många av dem är i form av söta små burkar med roliga bilder och/eller texter på. Favoriten just nu heter Cupcake Scented Candle. Det är ett bra exempel på en sådan där liten gullig burk och det luktar underbart. Som nybakade cupcakes! Det har varit en liten tröst under dessa veckor när man inte fått äta, bättre än inget att få lukta lite i alla fall (även om det i vissa fall kan vara ännu värre! Fast när man vet att det är ett ljus och inte ett nybakat bröd eller restaurangdoft eller vad det nu kan vara, så känns det inte lika farligt).
 
Jag är ingen vintermänniska, men det är mysigt i alla fall att få ta fram ljus och tända lampor och kura ihop sig på kvällarna. Speceillt om man varit ute på en långpromenad med hunden i höstrusket innan och kan gosa ner sig med gott samvete.
 
Nystädat vardagsrum i lördags (ja ja, jag vet... alldeles tidigt för julstjärnan... men vadå, den är fin och jag hade tråkigt så fick för mig att hänga upp den...)

Två dagar kvar

Tänk, nu är det bara två dagar kvar... Idag har jag ringt sjukhuset och rapporterat hur det gått. Jag gick ju 2 veckor på flytande, sen blandat i en vecka, sen tre veckor flytande, istället för bara tre veckor flytande. På denna tid har jag gått ner 11 kg. Egentligen lite mer, vågen snuddade precis imorse och jag tror den snuddningen kan bli ett kilo fram tills på onsdag, men jag ville inte säga mer än det var, så blev ett besked lite i underkant. Samordnaren berömde mig i alla fall och hälsade mig välkommen till sjukhuset på onsdag. En till två personer opereras visst innan mig, svårt att säga exakt när min tid kommer bli. Pappa kommer i alla fall köra mig dit och sitta med som moraliskt stöd.

Jag har ju ännu inte lagt upp några mått eller så, skäms helt enkelt för mycket för min kropp för att dela med mig inför hela världen. Speciellt bilder - det blir ju så påtagligt, även för dem som inte alls vet vem jag är egentligen. Men imorgon ska jag försöka fixa ett sådant inlägg, kvällen före operationen passar ju bra för lite före-bilder/fakta... Ska även försöka fixa fram lite gamla kort. Som många tjockisar är jag expert på att ta bilder ur vinklar där man inbillar sig att man ser bättre ut, men jag har en del på Fejan och på jobbet där jag jag fotats ur väldigt osmickrande vinklar, kan ju bli passande bilder för att visa hur jag sett ut när jag var som störst och hur jag såg ut precis innan operationen..

Röj & stök

Bara några dagar kvar nu... Idag, imorgon, måndag och tisdag... sen är det dags! Skönt att se Nutrilett-påsarna bli allt färre. Fast jag ser nu att jag visst köpte lite för många. Men det gör inget, man ska ju gärna fortsätta lite halvdant med dem direkt efter operationen för att få i sig tillräckligt med näring och så, så de kommer nog till användning ändå.
 
Nästan varje helg har jag varit iväg och gjort något - shoppat, geocachat eller liknande. Bara för att hålla igång och aktivera mig och ha något att göra, istället för att bara sitta hemma och rulla tummarna och känna mig hungrig. Idag är jag dock inte alls på sådant humör utan det blir en riktig hemmadag - jag hoppar mellan att fixa med datorn och att städa i lägenheten, röja och fixa. Fel årstid, jag vet, men ett par växter har omplanterats eller fått byta kruka, t.ex. Har tvättat så jag inte ska ha allt för mycket smutstvätt när jag kommer hem och ska nog försöka gå igenom skåpen också...
 
 

Yrsel

I morse slog det mig att jag inte blir yr längre. Hela denna flytperiod har jag haft problem med att jag blir redigt yr, främst när jag ställer mig upp från att ha hukat eller böjt mig ner. Eftersom jag har ett yrke där det blir mycket av den varan har det varit rätt jobbigt. Det har nästan svartnat för ögonen och ibland har jag haft svårt att hålla balansen i några sekunder, innan det gått över. Jag vet inte vad det beror på att det slutat nu, för jag har inte ändrat på något... Skönt är det i alla fall!

En vecka kvar

Tänk, om precis en vecka ligger jag under kniven. Då är denna period av väntan och förberedelser över och en ny del av livet börjar. Lite nervös är jag, men inte alls så mycket som innan. Mest är jag förväntasfull. Så skönt att räkna ner de sista dagarna nu!

What's up

Jag fick gärna ta med mig något att göra på sjukhuset. Det blir tecknargrejer... Älskar att teckna, det är bara svårt att få tid/energi till det nuförtiden. Här en giraff som blev dagens lilla projekt...

Två veckor

Två veckor! Lika lång tid på flytande har nu gått som under första omgången. 9 dagar kvar, det är ju nästan en vecka och en vecka går ju fort... Så just nu känns det toppen! Denna vecka ska jag ringa vikariesamordnaren för att boka vikarie medan jag är borta och sen ska jag sakta men säkert göra iordning allt som ska göras innan jag åker till sjukan, men det blir väl främst under helgen som den delen ska tas om hand - det är trots allt 9 dagar kvar men jag hoppas dessa dagar ska gå fort så den här perioden snart är över!

Birdie Nam Nam

Nu något helt annat...
Idag har jag hämtat hem ett vaktelpar! Från början från en kompis pappa. Det är två kinesiska dvärgvaktlar, en av varje kön. Hanen är vilttecknad medan honan är vitfläckig. Har bestämt mig för att honan ska heta Mei och hanen Balaur - namnen på två dinosauriearter... Jag är ett enormt dinosauriefreak och fåglar är ju dinosauriernas ättlingar. Dessutom betyder båda dessas arter drake (Mei long betyder "djupt sovande drake" på kinesiska och Balaur är rumänska för "drake") så det blir ett litet namntema där...
 
Jag har zebrafinkar sedan innan, men de utnyttjar inte direkt bottendelen av buren, så det känns bra att den kommer till användning nu. Vaktlar brukar också vara duktiga på att ta hand om överbliven mat osv som ramlar ner på botten.
 

Mei
 
Balaur
 
I sitt nya hem! Lite kalt ännu - framöver vill jag ha växter (helst levande, annars plast) som gör att det ser intressantare ut och ger dem fler gömställen.
 
Honan har i sitt tidigare hem visat att hon gärna lägger ägg och ruvar - ett bra tecken, eftersom dessa fåglar kan vara kinkiga med det. Jag kanske tar en kull nästa år, men tills dess hoppas jag få en del av dessa delikatessägg. Borde ju vara en ganska lagom storlek när man är nyopereread, eftersom de är mycket mindre än ett vanligt hönsägg ;)

Jordgubb

I vanliga fall är jordgubbssmak en av mina favoriter (efter choklad...) men Nutrilettpulvret med jordgubbssmak tycker jag personligen verkligen inte smakar bra. Men, idag gick sista påsarna ur den förpackning åt, skönt! Nu blir det ingen mer jordgubb! Det jag har kvar nu är blåbär på jobbet, några skogsbärspåsar och mängder med choklad...
 
10 dagar kvar! Det känns så himla bra att mer än halva flytperioden är över, riktig nedräkning nu!

Dag 10

Så är det dag 10. Igen. Idag har nedräkningen börjat kännas mycket mer påtaglig, kanske för att jag nu har precis lite över halva tiden kvar. Och imorgon precis mindre än halva... Och när det är mindre än halva kvar, då går det ju i rätt riktning!

Idag har det gått bra med pulverdrickandet, fast det kändes bra surt att gå miste om den vegetariska pizzan på jobbet (inklusive pizzasallad)...

Jag kör samma smak på pulver på jobbet tills en förpackning är slut, 2-3 påsar om dagen beroende på skift. Fast jag tyckte blåbär var en av de minst äckliga från början står den mig upp i halsen nu - det är den jag just nu har på jobbet... Ser fram emot att få byta smak i slutet av nästa vecka ungefär!

Har för övrigt funderat om jag kanske ska ta med lite egna matvaror till jobbet efter jag opererats. Jag jobbar som förskollärare och vi äter ju tillsammans med barnen, men alla produkter passar inte en GB-opererad person direkt. Typ mager ost och sådant skulle nog vara bra att ha med sig, kanske rentav lite keso och annat. Nästan alla våra mellanmål består av smörgåsar och det blir trist i längden och är ju inte helt nyttigt.

På tal om jobbet och för att knyta an till början av inlägget - idag pratade jag med chefen hur vi skulle lägga in ett möte innan jag försvinner i 2 veckor. När jag stod där och bläddrade i kalendern slog det mig verkligen att det bara är en och en halv vecka kvar och hur lite det verkligen är! Första omgången blev ju precis 2 veckor och jag ser fram emot att spräcka det på onsdag... Och att då samtidigt börja räkna ner på allvar!

16 kilo lättare är vi uppe i totalt nu, varav 9 på pulver. Kan stolt säga att det inte blivit något fusk alls!

Vardagslyx

Vet ni, idag har det faktiskt känts bättre... Varit piggare och även om hungern hela tiden finns där så är den inte lika ständigt påträngande som den varit större delen av veckan. Hoppas morgondagen blir lika bra... Eller helst ännu bättre!

Idag kände jag för lite vardagslyx. I vanliga fall hade det kanske inneburit någon extra god mat, men det går ju inte nu. Istället blev det bubbelbad med mina mysiga Spa Lights samt lite 'TV' - ställde laptopen på toaletten och tittade på ett gammalt avsnitt av ett av mina favoritprogram, Sveriges fulaste hem med Simon och Tomas. Det är mysigt att ligga där i det avslappnade spa-ljuset och titta på något man tycker om. Jag hade faktiskt något att tugga på där i badet. Eller nja, sörpla på snarare. Dagens sista måltid blev en chokladshake som stått i frysen för att bli lite sorbetaktig. I Nutrilettinstruktionerna står det att den ska stå i frysen i 30 min men det tycker jag inte räcker alls - denna hade stått i 2 timmar och det var ändå gränsfall. Men faktiskt smakar den ganska mycket godare när man gör så!

Mardröm!

Usch, måste bara få skriva ett litet inlägg även om det inte handlar om vikt och hälsa... Vaknade nyss av en riktig mardröm. Jag hade åkt spårvagn med hunden, på väg hem, när det varit fullproppat med folk och förutom hunden hade jag ryggsäck och av någon anledning en soppåse. När jag skulle gå av glömde jag hunden på vagnen och efter några minuter kom jag på det... Då hade vagnen så klart redan åkt vidare... Jag fick fullständig panik, skrek och grät och försökte ringa polisen men kom inte fram, var jätterädd att någon skulle stjäla honom osv... Sen vaknade jag och då han så nöjt och sov på rygg bredvid mig, med alla tassarna i vädret.
 
Ni som har hund vet nog hur otroligt mycket de kan betyda för oss, och Dunder är verkligen mitt allt. Han kan vara jättejobbig ibland och visst blir jag arg eller trött på honom, men han är verkligen mitt "håriga barn". Ett fantastiskt stöd, han tvingar mig att promenera varje dag, han är också världens bästa sällskap när man t.ex. är sjuk. Jag är glad att jag kommer han honom hos mig när jag är sjukskriven efter operationen, eftersom vänner och familj jobbar tror jag det kan bli väldigt ensamt, men då kommer jag i alla fall ha min Dundralappp.
 
Är jättedålig på att lägga upp bilder här fast jag egentligen tycker mycket om både att fotografera och att teckna... Här kommer en bild på Dunder i alla fall!
 

Dag 7

Imorgon har en vecka gått. Jag hoppas hungern ska lägga sig snart - hela helgen har den varit extremt påtaglig. Jag vill minnas att första omgången kändes det mycket bättre efter en vecka, men jag kanske minns fel. Eller så reagerar kroppen helt enkelt annorlunda nu. Inte kul någonstans! Hela dagen har jag gått och tänkt på rostat bröd. Jag vet verkligen inte varför, jag menar, okej, jag tycker verkligen OM rostat bröd men det är inte så att jag äter det varje dag i vanliga fall utan det kan gå veckor eller mer mellan att jag kör en rostperiod... Men just nu finns det inget jag hellre vill ha!
 
Som lite motivation har jag suttit under kvällen och tittat på kläder att eventuellt beställa (i en, just nu, snäppet för liten storlek såklart...). Fick till slut ihop två fina tröjor och tre byxor men så krånglade självklart sajten... Har sparat koderna till just de plaggen och ska titta på det senare och se om det fungerar bättre då.
 
Totalt har jag gått ner 15 kg nu, inte illa får jag säga ändå. Det mesta under flytande perioden, men lite innan också på egen hand, fast då gick det mycket trögare. Det som jag väger nu vägde jag senast 2007, för fem år sen. När jag ser mig själv naken tycker jag fortfarande att magen verkligen bara väller ut och det ser hemskt ut, men jag ser en skillnad i hur kläderna sitter, speciellt om jag har mina lite tajtare plagg, och det känns verkligen bra i alla fall!

Pust!

Oj vilken dag! Igår blev det geocaching for hela slanten. Först föredrag, försäljningar m.m. på dagen och sen fem timmars fumlande i skogen i beckmörker på jakt efter koordinater och burkar... Konstig hobby egentligen... men så otroligt kul!

Nöjd med att jag orkade trava med laget hela kvällen. Det var ändå i fem timmar vi höll på, i god fart i ganska eländig terräng (inte att förglömma - i mörker och efter att det regnat hela dagen dvs var rejält blött och lerigt!). Speciellt som jag bara fått i mig ungefär 400 kalorier på hela dagen.
 
Tre cacher blev det, låter inte så mycket men då får man komma ihåg att det var ett antal delsteg för varje, så det tog sin lilla tid att få fatt på en... Många var kluriga, det är jättekul att se all denna kreativitet och kunskap som finns bland alla landets geocachare. Och så klart roligt att få prata och umgås med andra med samma intresse.
 
Önskar verkligen jag fick äta. Vid 23-tiden återsamlade vi och laget åt lite välförtjänt kvällsmat efter kvällens eskapader. Jag satt där med det sista av min shake, suck. Piroger, korv och sallad som de andra hade såg oerhört mycket mer inbjudande ut!

Nu dagen efter är jag stel och trött och har nog lite träningsvärk - men det var det VÄRT!

Fjärde dagen

Hm, lite deja vu här...

Fjärde dagen avklarad. Idag har det varit riktigt jobbigt. Jag har varit väldigt hungrig hela dagen plus huvudvärk och trötthet på det. Saknar mat. Speciellt kryddig mat, att få känna riktiga smaker istället för dessa mjölkiga fejkade shake-smaker...

Men runt dag 4-5 brukar ju vara värst, så jag hoppas det vänder snart. Imorgon har jag i alla fall något roligt att se fram emot, ett stort geocachingevent som jag väntat på i månader. Tyvärr förutspås regn hela dagen (vi är utomhus, 12 till 24...) men man får göra det bästa av situationen... Och packa stövlar, poncho och paraply. Nu ska jag gå och packa allt jag behöver...

Talltita

En blogg där jag skriver om mitt liv före och efter en Gastric bypass-operation.

RSS 2.0